Welke IT vaardigheden mag je als IT’er in 2022 niet missen?

De markt beweegt voortdurend, waarbij de vraag en aanbod van werk per jaar zeer kan verschillen. Welke IT vaardigheden mag jij als IT specialist in 2022 niet missen? Waarmee maak jij je onmisbaar voor opdrachtgevers of bedrijven? FreshConnections heeft de belangrijkste IT vaardigheden onderzocht en een top-5 samengesteld. Dit gaat om vaardigheden die je als IT’er, naast je technische kennis, niet mag missen. Zeker niet, wanneer jij je onmisbaar wilt maken op de arbeidsmarkt. Of dit nu gaat om IT detachering of als IT specialist in vast dienstverband.

Soorten vaardigheden die een IT’er niet mag missen

Je denkt misschien dat je niet geschikt bent als IT’er aan de slag te gaan, omdat je de technische vaardigheden niet bezit. Maar wat blijkt, je bezit misschien al de geheime sleutel om een IT-rockster te worden. De belangrijkste ingrediënten voor succes in de IT zijn ambitie en bereidheid om te leren. De technische IT kennis die je nodig hebt als IT’er kan je allemaal aanleren. Maar zonder de juiste zachte soorten vaardigheden kom je waarschijnlijk niet in de top in de tech business.

Zachte vaardigheden zijn kwaliteiten die aangeboren zijn in je persoonlijkheid. Zachte vaardigheden zijn ook wel bekend als soft skills. Ze kunnen vaak niet aangeleerd worden of zijn veel moeilijker om aan te leren. Deze soorten vaardigheden zijn essentieel voor intermenselijk succes, en vaak ook voor succes op het werk.

Wellicht vraag jij je af voor welke banen deze soft skills, die je van nature al hebt, nodig zijn. En als je nieuwsgierig bent naar welke banen communicatie, creatief denken en analytisch vermogen vereisen, blijf dan lezen. We leggen uit waarom IT banen goed bij je kunnen passen. Maar voor we op dat terrein ingaan, zijn hier enkele zaken die je moet weten over de technische kennis die je als IT’er nodig hebt.

Als eerste de technische vaardigheden

Als we het hebben over de technische vaardigheden, gaat het in feite om de soft skills die je als IT’er kunnen helpen. De technische vaardigheden verschillen van baan tot baan. In veel gevallen is het een mythe dat je goed moet zijn in wiskunde of natuurwetenschappen om in de IT terecht te komen. Enkele van de belangrijkste kwaliteiten waarmee je in de technologie terecht kunt komen zijn een verlangen om te leren en te groeien. Alsook het enthousiasme om nieuwe dingen te proberen.

In de meeste gevallen kun je technische vaardigheden oppikken door tijd en moeite te investeren in opleiding, gerichte cursussen en praktijkervaring. En die praktijkervaring hoef je niet per se uit betaald werk te halen. Je kunt het op allerlei manieren opdoen, van knutselen aan een thuiscomputer tot vrijwilligerswerk en bijbaantjes.

Technische vaardigheden zijn gemakkelijker te leren dan sommige van de soft skills die je als IT’er nodig hebt. De juiste soft skills zijn aangeboren bij mensen die bijzonder geschikt zijn voor een loopbaan in de informatietechnologie. Natuurlijk, als je niet alle hieronder genoemde IT soft skills bezit, hoeft dat je niet te ontmoedigen om je te oriënteren op banen in de technologie. IT vacatures zijn er in vele soorten en maten, en voor sommige heb je andere soft skills nodig dan voor andere.

Top-5 soft skills voor IT’er

Wil je als IT’er in 2022 succesvol zijn, dan mag je onze top-5 soft skills zeker niet missen. Hierbij onze top-5 die onmisbaar zijn en die van jou een echte IT-rockster maken! Waarbij projectbeheer, doorzettingsvermogen en probleemoplossend denken net niet in onze top-5 IT vaardigheden zijn gekomen, maar die wel belangrijk zijn voor een succesvolle IT’er in 2022.

#1 Communicatie vaardigheden

Als IT’er moet je goed kunnen communiceren met je leidinggevenden en collega’s. Dit om ze te helpen technologische problemen op te lossen en de kracht van hun technische hulpmiddelen beter te benutten. Als je een ontwikkelaar bent of in de IT beveiliging werkt, moet je goed in teams kunnen werken en je ideeën aan je collega’s overbrengen. Bijna elke IT baan vereist goede communicatie vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Technologie is geen eenzaam vak, ondanks dat dit wel vaak zo wordt afgeschilderd. Als je het leuk vindt om mensen over technologie te leren en technische onderwerpen uit te leggen in termen die iedereen begrijpt, dan is een IT carrière misschien wel iets voor jou.

#2 Organisatievermogen

Organisatievermogen staat op nummer 2. Georganiseerd zijn maakt je efficiënter en productiever op het werk. Veel IT detachering loopbanen zijn dynamisch, waardoor je de kans krijgt om te werken aan verschillende projecten en taken. Multitasking kan een belangrijke vaardigheid zijn, maar alleen als je georganiseerd te werk gaat. Het organisatievermogen, om overzicht te houden over zaken als je schema en dagelijkse taken, is essentieel en dat geldt ook voor het efficiënt werken en prioritering van je dagelijkse verantwoordelijkheden. Als organisatievermogen en time management je gemakkelijk afgaan, is jouw rol in de technologiesector dat waarschijnlijk ook.

#3 Analytisch vermogen

Analytisch zijn geeft je een grote voorsprong in de IT. Hierbij wordt verwacht dat je snel logische oplossingen voor problemen vindt. Een (hoog) analytisch vermogen stelt je in staat om technologische problemen te diagnosticeren en op te lossen. Ze stellen je in staat snel verder te komen. Bijvoorbeeld door uit te zoeken waarom een regelcode niet het gewenste resultaat oplevert of waarom een server ‘platligt’.

Als je een analytische geest hebt, kun je zelfs problemen voorkomen voordat ze ontstaan. Of misschien voel jij je geroepen om apparaten uit elkaar te halen om een beter idee te krijgen van hoe ze werken. Als dit het geval is, ben je waarschijnlijk een IT-pro in de dop. Voorbeelden van taken waarbij een analytisch vermogen je helpt zijn:

  •  spreadsheets met draaitabellen maken;
  • teksten snel lezen en begrijpen,
  • snel trends vast stellen;
  • belangrijke prestatie-indicatoren bepalen;
  •  kritieke voorvallen identificeren;
  • afwijkingen van standaarden elimineren.

#4 Creatief denken

Creativiteit is misschien niet een gestelde eis voor alle IT detachering banen, maar creatief denken is wel een nuttig talent. Als IT’ers als Mark Zuckerberg en Steve Jobs niet creatief waren geweest, waren ze nooit met hun baanbrekende producten en revolutionaire ideeën gekomen. Ook al streef je er niet naar om de volgende Bill Gates te worden, je technische baan vereist waarschijnlijk van je dat jij ideeën bedenkt om processen of producten te verbeteren. Om zodoende met creatief denken je collega’s te helpen bij het vinden van vernieuwende oplossingen voor hun technische problemen. In feite is een van de belangrijkste vereisten voor de huidige IT’er het vermogen om technologie creatief te gebruiken. Vervolgens kun je een bepaalde bedrijfsbehoefte te vervullen. Of een oplossing te creëren die het bedrijf vooruithelpt.

#5 Nieuwsgierigheid

Plezier vinden in het leren van nieuwe dingen en oprecht willen weten hoe zaken werken, zijn grote pluspunten voor jouw IT vaardigheden. In het algemeen brengt nieuwsgierigheid naar de inwendige werking van processen, functionaliteiten of programma’s je ver in de IT branche. Vroeger gold dit ook voor apparaten. Maar met de opkomst van meer digitale functionaliteit (Apps) is dit vaak achterhaald. Een voorbeeld. De beste Pentesters (zij testen je IT security) hebben een aangeboren gevoel van nieuwsgierigheid. Zij willen weten hoe dingen onder de motorkap werken. Zoals hoe je systemen kunt binnendringen. Zonder dit gevoel van nieuwsgierigheid zouden ze hoogstwaarschijnlijk minder creatief zijn in het toepassen van beveiligingscontroles op bedrijfsprocessen.

Waarom een IT baan zoeken die aansluit bij je soft skills?

Als je een baan kunt vinden die gebruik maakt van de soft skills die je van nature hebt, voel jij je uiteindelijk meer voldaan met je werk. Sommige soft skills zijn te trainen. Hierdoor kun je van onbewust onbekwaam groeien naar bewust bekwaam. Bijvoorbeeld in het vinden van creatieve oplossingen voor problemen. Je voelt je dan goed in wat je doet en goed over wat je doet. Op het werk bereik je een toestand van een dagelijkse ‘werkflow’. Of een situatie van uitgedaagd worden op precies het juiste niveau en vakgebied.

Of je nu al weet dat je geïnteresseerd bent in IT of dat je probeert te beslissen of IT’er worden iets voor jou is, neem eens contact op met mij, Vitalia Kolomiets van IT detacheringsbureau FreshConnections. Ik kan je namelijk helpen bij het beoordelen of jouw persoonlijke soft skills passen bij onze IT vacatures en projecten.

Geef een reactie