7 Mythes over IT’ers onderzocht
Welke mythes zijn er over IT’ers?
De werkgelegenheid in de IT industrie blijft maar toenemen. De vraag naar goede IT’ers blijft daardoor ook groeien. De IT sector is een booming business, waar voorlopig geen einde aan komt. De vacatures vliegen je om de oren, waarbij je als IT’er gebakken zit. Hoge lonen kan je verwachten, veel extra’s en gunstige arbeidsvoorwaarden, opleidingen en meer. Er zijn echter ook veel misvattingen over de IT industrie. FreshConnections is hier verder ingedoken om 7 mythes over werken in de technologie te ontdekken, te onderzoeken en te ontkrachten. Welke mythes zijn er over IT’ers?
#1 Alleen mannen werken in de IT sector
Hoewel ondervertegenwoordigd, werken steeds meer vrouwen in de technologie. Gender gelijkheid is ver te zoeken in de IT sector. De man-vrouw verhouding ligt dit jaar op zo’n 85% versus 15%. Maar goed nieuws, het aantal vrouwelijke ITers in deze sector neemt alsmaar toe. Sinds 2013 is het aantal vrouwen die werkzaam is in ICT-beroepen met meer dan 80% toegenomen (bron: CBS). Met name in 2019 kwamen er veel vrouwelijke IT’ers in dit vak bij, waarna de groei zich verder voortzette.
Naarmate meer jonge vrouwen techniek-gerelateerde vakken studeren, neemt het aantal vrouwen in de IT sector ook toe. Een leuk feitje is ook wel dat de vrouwelijke IT’ers over het algemeen ook nog eens hoger opgeleid zijn dan de mannelijke IT’ers, en dat is dus geen mythe.
#2 Mondelinge en schriftelijke vaardigheden doen er niet toe
Deze mythe over werken in de technologie kan niet waar zijn. Het hebben van soft skills (zachte vaardigheden) is even belangrijk als het hebben van de vereiste technische IT kennis en IT vaardigheden. Omdat ze namelijk invloed hebben op hoe je met collega’s omgaat, je workload beheert en problemen oplost. Misschien zijn soft skills voor IT’ers nog wel belangrijker dan we denken.
Soft skills voor IT'ers zijn belangrijker dan we denken
Bron: Youtube, The IT Crowd - een Britse sitcom, uitgezonden van 2006 - 2013, geschreven door de Ierse regisseur Graham Linehan en geproduceerd door Ash Atalla voor de Britse televisiezender Channel 4
Als je van plan bent hogerop te komen in het vak, heb je absoluut goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden nodig in bijna elke IT-gerelateerde baan. IT’ers moeten effectief kunnen communiceren met zowat iedereen in de organisatie. Van gebruikers en collega’s tot en met managers en directeuren. IT’ers moeten technische concepten duidelijk kunnen uitleggen aan niet-technische mensen, zonder betuttelend over te komen. Niemand wil denken dat je op hen neerkijkt. Je hebt dus zeker zachte vaardigheden nodig als je vooruit wilt komen in de IT branche.
Het vermogen om teams te leiden en te motiveren is een andere zeer belangrijke soft skill die in leidinggevende functies van belang is. Wil je als IT’er hogerop komen in de business dan zijn communicatie- en leiderschapsvaardigheden de belangrijke kwaliteiten om manager te worden.
#3 Je gaat in Silicon Valley werken
Deze mythe moesten we natuurlijk ook onderzoeken, ook al hebben we het over IT’ers in Nederland. Silicon Valley is de thuisbasis van veel grote technologiebedrijven – waaronder Apple, Google en Facebook, om er maar een paar te noemen – maar je hoeft niet in Silicon Valley te wonen om een technologiecarrière te hebben.
Software ontwikkelaars kunnen overal ter wereld werken. In feite werken veel software ontwikkelaars tegenwoordig op afstand, evenals support specialisten en systeem- of netwerkbeheerders. Met veilige software voor toegang op afstand, kun je overal ter wereld waar een stabiele internetverbinding is, een systemen diagnosticeren en waar nodig, problemen oplossen. Uiteindelijk hangt waar je werkt af van de functie die je nastreeft.
Maar laat je niet ontmoedigen als je niet in een grootstedelijk gebied woont. Overal in Nederland kan je mogelijkheden vinden om in de IT sector te werken. Wil je weten waar FreshConnections vacatures heeft? Neem dan contact op met ons. Wij hebben de leukste en uitdagendste IT-jobs verspreid over Nederland.
#4 Techniek is niet creatief
Organisatie, aandacht voor detail en sterke analytische vaardigheden zijn nuttig in een tech carrière. Maar, onderschat de kracht van creativiteit niet! Problemen met databases oplossen, netwerkproblemen fixen en nieuwe software bouwen vereisen allemaal creativiteit. Vooral als je hogerop komt en op gebieden komt waar je actief de technische infrastructuur vormgeeft én die op de bedrijfsdoelen afstemt, kun je heel creatief worden. Als je in de techniek werkt, zijn mensen die met zowel hun linker- als rechterhersenhelft kunnen denken in het voordeel. IT’ers zijn daarom welzeker creatieve denkers.
#5 Je komt bij een startup te werken
Hoewel het mogelijk is dat je bij een startup werkt, is dit niet de enige omgeving waarin tech professionals werken. Deze mythe is vergelijkbaar met het idee dat je in Silicon Valley moet werken. Het tech-veld heeft zo veel mogelijkheden. Als je een systeemanalist bent, werk je misschien niet bij een startup. Ben je technicus of een soort IT installateur, dan misschien wel. Het hangt gewoon af van de werkgever en de functie die je nastreeft. De grootste werkgevers voor IT’ers zijn onder andere bedrijven die actief zijn in:
- Ontwerp van computersystemen en aanverwante diensten
- Educatieve diensten
- Informatievergaring of -voorziening
- Financiën en verzekeringen
- Shared/Managed Services ondernemingen
#6 Je moet apps en websites ontwerpen
Een andere mythe over IT’ers is dat de belangrijkste tech loopbanen die er bestaan die van website- en applicatieontwikkeling zijn. Naast de ontwikkeling van applicaties of websites hebben technologie loopbanen ook te maken met cyber security, netwerkbeheer en projectmanagement.
Je zult waarschijnlijk veel verschillende hoeden dragen, naarmate je verder komt in je loopbaan. Het is een goed idee om op zijn minst te begrijpen hoe apps en websites werken, maar je hoeft ze niet te kunnen ontwerpen om te begrijpen hoe ze werken. Als je bijvoorbeeld in de cyber security werkt, moet je op de hoogte zijn van de code achter een website of Application Programming Interface en welke kwetsbaarheden er zijn. Om goede beslissingen te kunnen nemen is het ontwerpen van apps en websites een overkill, wel moet je kunnen snappen hoe ze werken. Hierbij is deze mythe over IT’ers ook onderuitgehaald.
#7 Een academische opleiding in computerwetenschappen is een must
Wil je een tech baan in bijvoorbeeld één van de grootste mediabedrijven, maar heb je geen academische opleiding afgerond in de computerwetenschappen? Sommige van de grootste mediabedrijven ter wereld trekken zich daar misschien niet al te veel van aan.
In 2019 stelde LinkedIn een lijst samen van enkele topbedrijven waar je zonder diploma kunt werken. ’s Werelds grootste streaming entertainment dienst, Netflix, stond op de 11e plaats op deze lijst. Bij het analyseren van deze gegevens stelde LinkedIn vast, dat sollicitanten geen specifieke HBO of universitaire opleiding nodig hadden om bij het entertainment bedrijf te werken.
Je kan bijvoorbeeld een UX ontwerper worden door werkervaring en vaardigheden op te doen, door aan projecten te werken en te leren ‘coden’. Je hoeft daarvoor niet jarenlang in de studiebanken te hebben gezeten, maar wel een stevig werk- en denk niveau hebben. Echter zijn er ook veel bedrijven die per sé je diploma’s willen zien. Tja, wil je daar als IT’er werken? Of vind je het belangrijker dat je gewaardeerd wordt om je kennis en vaardigheden die je op eigen kracht hebt verworven en op je inzet en werkervaring?
Als je de juiste ervaring en denkniveau voor het profiel hebt, kun je een beroep doen op een IT detacheringsbureau, zoals FreshConnections. We hechten waarde aan persoonlijkheid en ambitie en met het juiste denkniveau zijn skills aan te leren. Bijvoorbeeld via een Traineeship.
De waarheid over werken in de IT branche
Er zijn veel verschillende soorten loopbanen in de IT branche om uit te kiezen. Het ontwikkelen van soft skills en het verkrijgen van de nodige opleiding kunnen mannen en vrouwen helpen om in een tech carrière succesvol te zijn. FreshConnections biedt haar personeel begeleiding aan bij het werken in de IT sector. IT’ers die bij FreshConnections werken, voeren op detacheringsbasis projecten uit bij verschillende bedrijven en in diverse uitdagende functies. Ben je als IT’er op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact met ons detacheringsbureau op. We helpen IT’ers graag een stap verder in hun carrière!