Tekort IT personeel anno 2022

Al jaren horen en lezen we over het tekort IT personeel. Maar hoe is de status anno 2022? Is er nog altijd een spanning op de IT arbeidsmarkt? En heeft de corona situatie het tekort IT personeel enigszins opgelost, of is er nog altijd een groot tekort aan getalenteerde en geschoolde IT’ers? FreshConnections geeft antwoord op de vragen omtrent personeel tekort in de IT sector.

Is er nog een tekort aan IT’ers?

Deze vraag moeten we nog altijd met een vette ‘Ja’ beantwoorden. De concurrentie om geschoolde IT’ers is heviger dan ooit en het einde is nog niet in zicht. De hele tech sector heeft te maken met een tekort aan IT’ers omdat de IT markt continu in beweging is en de ontwikkelingen op IT gebied razend snel gaan. Daarom is het belangrijk dat bedrijven een duidelijke talentstrategie hebben met zicht op de IT vaardigheden en capaciteiten die ze nu nodig hebben. En daarnaast anticiperen op de vraag uit de markt en richten op IT’ers die ze in de toekomst nodig hebben voor een gezonde talentpijplijn om de inzetbaarheid van medewerkers te behouden of te vergroten.

 

Het gevolg van het tekort aan IT’ers is dat de groei van veel bedrijven stagneert. Wanneer een bedrijf een tekort heeft aan goed personeel, dan is het logische gevolg dat ze dit merken in de dagelijkse uitvoering van de activiteiten.

Covid-19 crisis placard in hands of protester
De COVID crisis maakte een bestaandprobleem eigenlijk alleen maar erger.

Welke invloed heeft COVID gehad op het tekort IT personeel?

Er was al vraag naar top tech talent lang voor COVID-19, maar de pandemie versnelde de digitale transformatie strategieën en omgevingen voor werken op afstand. Deze trends verhoogden de vraag naar software ingenieurs om vervolgens een goed werkende IT infrastructuur te bouwen en te onderhouden. Het tekort IT personeel is hierdoor alleen maar toegenomen.

 

We zien dan ook een sterke stijging in de wervingsacties voor de cyber security, data science en AI sectoren. Arbeidskrachten met diepgaande cloud engineering en architectuur vaardigheden in het algemeen zijn steeds moeilijker te vinden. Wat overigens ook geldt voor de cloud engineering skills in de industriële en IoT sectoren. Gevolgd door de IT’ers met basis cloud administrator skilss en CI/CD basics.

 

Ondanks de toename van het aantal IT’ers in Nederland, zijn er na de Corona periode nog meer openstaande IT vacatures dan ooit. Hoogopgeleide DevOps, Data engineers, scrum masters en software programmeurs zijn uiterst schaars. Kortom, het tekort IT personeel neemt alleen maar meer toe.

Oplossingen voor tekort aan IT personeel

Het tekort aan IT personeel zorgt ervoor dat hoogopgeleide IT’ers een steeds beter positie in de markt nemen en dan ook hogere eisen stellen. De grote tech giganten met hoge budgetten hebben al moeite om de vacatures te vervullen, laat staan hoe moeizaam het is voor de midden- tot klein bedrijven. Toch zijn er oplossingen voorhanden, elk met een wisselend succes, als ook voor- en nadelen.

  1. Aanpassen van arbeidsvoorwaarden en meer aandacht voor talentonwikkeling
  2. Intensievere wervingscampagnes
  3. Nearshoring of offshoring
  4. Inhuren van IT personeel via detacheringsbureau
  5. Benutten van potentieel en loopbaanontwikkeling

#1 Arbeidsvoorwaarden IT

Indien je als bedrijf nog geen marktconform salaris aanbiedt, is dat het eerste wat je moet doen. Maar dan ben je er nog niet. De jongere generaties willen meer dan alleen een goed salaris. Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit in werkuren zijn even zo belangrijk.  Dit geldt natuurlijk alleen voor de talenten met goede skills en vaardigheden. De tijden van gouden bergen voor iedereen die weet hoe een computer aan moet zijn al lang voorbij. Door persoonlijke aandacht en begeleiding krijgen medewerkers inzicht in ontwikkelingsmogelijkheden en loopbaanperspectief.

#2 Creatieve wervingscampagnes

Recruiters moeten veel creatiever zijn om het tekort IT personeel in de organisatie op te lossen. Wil je de aandacht van een IT’er trekken? Dan is ‘out of the box’ denken en investeren in andere kanalen is een vereiste. Recruiters moeten daarom creatiever zijn dan ooit, want iedereen aast op die net afgestudeerde IT student.

#3 Nearshoring vs offshoring

Bij nearshoring besteden bedrijven een gedeelte van IT diensten uit aan een organisatie buiten Nederland, maar welke relatief dichtbij gelegen is. Kortom aan IT bedrijven die gevestigd zijn in Europa zoals de top-3 landen Polen, Hongarije en Oekraïne zijn. Bij offshoring gaat men de Europese grenzen over, veelal naar Aziatische landen. Het uitbesteden van IT werkzaamheden vindt veelal plaats in ‘lage-lonen’-landen. Echter moet er niet alleen gekeken worden naar de loonkosten, maar naar de Total Cost of Development (TDC). Die veelal toch hoger uitvallen vanwege verborgen kosten en culturele uitdagingen.

#4 Personeel inhuren via IT detachering

Specialistische kennis en vaardigheden kan je ook inhuren via een IT detacheringsbureau. IT-specialisten zijn in dienst van het detacheringsbureau en vinden de uitdaging onder andere in de afwisselende projecten. Voor een opdrachtgever is extern personeel inhuren een logische stap om de continuïteit te waarborgen, als ook de juiste IT-specialist te vinden in de overspannen IT arbeidsmarkt. IT detacheerder brengt direct specialistische kennis binnen een bedrijf om vervolgens de ontbrekende  vaardigheden flexibel op te vullen.

#5 De onontdekte kracht van ervaring

Een recruiter is veelal op zoek naar jonge IT’ers, maar waarom niet de ervaren 50-plusser inzetten? Dit is wellicht deels de key oplossing voor het tekort IT personeel. Helaas heerst er nog altijd een neutraal tot negatief beeld over 50+ personeel. Helemaal als het gaat om technische beroepen. Al snel wordt gedacht dat deze groep werknemers de huidige en snelle ontwikkelingen niet bij kunnen houden. Wat natuurlijk klinkklare onzin is, want er bestaat ook nog zoiets als bijscholing.

 

Uiteraard komen er veel nieuwe technieken bij. Maar dat neemt aan de andere kant niet weg dat zij veel ervaring hebben met grote en/of complexe installatiesystemen. Daardoor kunnen zij juist een belangrijke beheer- en coördinatierol spelen, terwijl de net afgestuurde ICT’er de nieuwe technologieën voor hun rekening nemen. De kracht van ervaren vs onervaren en jong vs ouder personeel heeft binnen de organisatie een grote toegevoegde waarde. En lost dus een klein deel van het tekort IT personeel op.

Tekort IT personeel samengevat

Het zijn nog altijd gouden tijden voor IT’ers die een baan zoeken of zich verder willen ontwikkelen in de IT sector. De vraag naar IT’ers is enorm groot. Wel zijn er verschillen te zien in de vraag naar specifieke IT professionals. Voor bedrijven die de IT vacatures willen invullen, geldt dat een goede recruitment strategie onverminderd belangrijk is.

En als het je dan gelukt is als bedrijf om de IT vacature op te vullen, verlies dan niet het behoud van je personeel uit het oog. Dit is een extra uitdaging vanwege het hoge tekort IT personeel. Door de gunstige situatie op de arbeidsmarkt is het voor een werknemer eenvoudig om een nieuwe job te vinden. Indien je gebruik maakt van IT detachering, loop je het risico van deze uitstroom niet.

Ben je op zoek naar IT’ers? FreshConnections is een detacheringsbureau in de IT sector en kan je helpen bij een snelle IT werving, selectie en detachering. Wij kunnen jouw tekort IT personeel oplossen. Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan zeker eens contact op met FreshConnections op. We adviseren je graag, hoe wij jou kunnen helpen met de invulling van jouw IT vacatures.

Geef een reactie