Pimp je cv en scoor een betere baan

No Comments

Met grote regelmaat komen mij cv’s onder ogen van IT’ers en dan vraag ik mij af: “Waarom? Waarom vermeld je dit in je cv? Wil je de baan niet?” En steeds kom ik tot de conclusie dat het schrijven van een goed, pakkend curriculum vitae nog niet zo makkelijk is.

Laten we wel wezen, een curriculum vitae (Lat. “loop van het leven”) bevat feiten. Waarheden. Een cv dat onwaarheden bevat is niets meer dan een papier met tekst en heeft geen enkele waarde. Daarnaast moet er wel iets te vertellen zijn. De kandidaat die niets geleerd heeft, geen werkervaring heeft, geen hobby’s heeft en niet verder wil komen, hoeft geen tijd te verspillen aan het schrijven van een cv. Verder ben ik van mening dat iedereen iets heeft gedaan dat zeker noemenswaardig is en aandacht verdient.

Maar waarom? Ik herhaal WAAROM? Waarom zijn er zo veel cv’s zonder focus, en mèt niet relevante informatie? Ook ik lees je cv en besteed er tijd aan, neem dat dan tenminste serieus!

1 tip voor de IT’er die de baan NIET wil. (bijvoorbeeld solliciteren omdat je sollicitatieplicht hebt)
Solliciteer niet.
Gewoon niet doen. Je irriteert de ontvanger, en het zal je verbazen hoeveel van alle cv’s die ik ooit heb gelezen, ik weer zou herkennen als ik ze nogmaals onder ogen zou krijgen. Dat was een kandidaat die bewust mijn tijd verspild heeft. Er komt een dag dat je me wèl nodig hebt. Dan heb ik geen tijd meer voor je.

OK. Nu naar het echte werk: 8 tips voor de IT’er die de baan wèl wil!

1. Zorg voor een schone, opgeruimde eerste indruk!
Nee, geen ingewikkelde tabelstructuren, eindeloos veel verschillende kleuren tekst en logo’s van fabrikanten waarvan je allemaal certificaten gehaald hebt, een foto van jou waarbij de achtergrond meer plek in beslag neemt dan jouw opgeruimde gezicht. En al zeker geen gekleurd papier (achtergrond) en regelafstand kleiner dan één.
Let op: een cv met veel witruimtes (gewoon witte achtergrond) en een duidelijke structuur maken de meest opgeruimde en verzorgde eerste indruk! Tenslotte wil je dat je potentieel nieuwe werkgever uitgenodigd wordt om je cv te lezen, als hij dat namelijk niet doet krijg je de baan nooit!

2. Schrijf in correct Nederlands
Dit is een open deur, maar je staat versteld van het aantal cv’s waarbij ik twijfel of mensen op de lagere school de Nederlandse les goed gevolgd hebben. Zeker als het om een IT-functie gaat waarbij je schriftelijk advies naar de klant zult moeten uitbrengen, weegt dit punt extra zwaar. Je bent immers het visitekaartje van het bedrijf! Daarnaast zegt correct taalgebruik vaak iets over het algemene werk- en denkniveau en algemene ontwikkeling van de kandidaat. Dit is de tweede indruk die je achterlaat.

3. Check of je cv voldoet aan de functie waarop je solliciteert
Duh. Je bent op zoek naar een baan. Dus je stuurt je cv gewoon overall heen. Fout! Alle vacatures zijn ongeveer hetzelfde, maar niet precies. Wat zijn de functie-eisen? Wat zijn de pré’s? Wat is de visie van het bedrijf waarbij je solliciteert? Voldoet je cv hieraan? Het is erg makkelijk om één cv te maken, en dat naar alles en iedereen te sturen die erom vraagt. Maar we gaan voor hoogste slagingskans. Toch? Zorg ervoor dat de vacature waarop je reageert, uiteraard naar waarheid, terug te lezen is in je cv. Ja, dat is meer werk per vacature, klopt. Maar je potentieel nieuwe werkgever zal jouw cv lezen en tijdens het lezen een glimlach op zijn gezicht krijgen en zeer positief gestemd raken doordat hij zich serieus genomen voelt. Lijkt me een goede uitgangspositie voor een vervolg, toch?

4. Laat blijken dat je snapt waar je het over hebt.
IT. Informatietechnologie. Een sector waarin technologische vooruitgang centraal staat. Wat vandaag nieuw is, is morgen verouderd. Laat merken dat je niet alleen termen uit je hoofd geleerd hebt, maar begrijpt wat deze termen betekenen in de bedrijfskundige context van je potentieel nieuwe werkgever. Stel: je hebt gewerkt in je vorige baan als VMWare-specialist en je hebt een fantastische virtual-desktop infrastructuur gerealiseerd. Maak dan het verschil door te vertellen waarom dit fantastisch was en wat je vorige werkgever hiermee bereikt heeft. Zoals bijvoorbeeld: Bij ben ik verantwoordelijk geweest voor ontwikkeling, test en acceptatie van de fat-client gebruikersomgeving naar een thin-client virtuele desktop structuur, waardoor een kostenreductie van 60% op jaarbasis kon realiseren op kosten voor ondehoud en aanschaf van computerhardware. Je promoveert direct van “nerd” naar “consultant”.

5. Volgorde, volgorde, volgorde.
Waar ben je goed in, en waarin niet? Neem de lezer van jouw cv mee in de wonderlijke wereld van jouw levensloop, en zorg voor een knallende start en een spetterend einde. De middenmoot van jouw cv wordt vaak minder aandachtig gelezen. Als je dus wilt dat iemand ziet dat jij zo veel opleidingen gevolgd hebt, zet dit dan niet ergens in het midden van je cv, maar bovenaan. Wil je dat de lezer jouw ambities ziet? Schrijf dan een kort profiel over jezelf waarin je deze ambities uitspreekt en plaats dit op de eerste pagina, net onder je naw-gegevens.

6. Relevante techniek en ervaring!
Je cv groeit door de jaren heen. Dat is logisch, je leert nieuwe technieken en voegt deze toe aan je cv. Je was eerst goed in MS-DOS. Versie 6.2. Toen ook met versie 6.22. En Windows 3.11, 98 en zelfs Me. Gaaf.
Oh ja en Office. 2003. en 2007. En 2013. (wat gebeurde er met 2010?). Nu ben je echt goed in Hyper-V, Virtuele netwerken. Microsoft System Center en Operations Manager. Wat denk je dat anno nu relevant is?
Weg met verouderde technologie! Als we je uitnodigen voor een gesprek lachen we misschien samen nog eens om de “goede oude DOS-tijd”. Daarmee is alles gezegd wat erover gezegd moet worden. Dit geld ook voor werkervaring die je opgedaan hebt lang, lang geleden. Vat het samen onder “1956-1963: diverse uitzendbanen functies als helpdeskmedewerker, operator op aanvraag beschikbaar”. ITIL v2? ITIL v3? De nieuwste methodiek is echt goed genoeg, geloof me.

7. Make it personal
Voeg een simpele, nette zakelijke foto toe van jezelf. Niet uit een andere foto geknipt, waardoor er nog een arm om je schouder te zien is van iemand die niet meer op de foto staat. Of een foto van jou op vakantie in je te korte rok, of met teveel borsthaar, maar maak even een nette selfie met die hippe telefoon van je, tegen een rustige achtergrond. Zodat wij, lezers van jou cv een beeld krijgen bij de persoon die we moeten aannemen!

8. Laat je cv kosteloos reviewen door specialisten bij FreshConnections!
Ben je IT’er en overweeg je van baan te wisselen? Dan ben je nu waarschijnlijk je cv aan het voorbereiden op de mooiste carrièrestap in je leven, vraag dan aan vrienden en specialisten om je cv te laten reviewen. Wil je een professionele mening, stuur je cv naar ons, op cvreview@freshconnections.nl, en we sturen jou persoonlijke feedback, zodat jij weet hoe de professionals naar jouw cv kijken.

Openstaande opdrachten

Failed to connect to OpenCATS database

Cybersecurity FreshConnections

CyberSecurity-hype waait wel weer over

Afgelopen donderdag zette Peter in ons interne communicatiekanaal #kennisdelen een link naar www.certifiedsecure.com. Hij daagde ons uit om onze kennis…
CONTINUE READING

Het FreshConnections-gevoel

Juist. Het FreshConnections-gevoel. Als iemand moet weten wat dit is, zou ik het moeten zijn. Dat klopt ook, maar hoe…
CONTINUE READING

Waarom kiezen voor detachering? Medewerker aan het woord!

Vertelde je mij een aantal jaren terug dat ik op projectbasis zou werken en dan had ik vriendelijk naar je geglimlacht.…
CONTINUE READING