Het FreshConnections-gevoel

  • 13 augustus 2017
  • Blog
No Comments

Juist. Het FreshConnections-gevoel. Als iemand moet weten wat dit is, zou ik het moeten zijn. Dat klopt ook, maar hoe vertel je nu aan anderen wat een gevoel is? Natuurlijk hebben we een missie en een visie, maar hoe vertaalt dat zich nou in een gevoel? Hier gaan we. Ik neem je mee op reis door FreshConnections.

In de loop der jaren hebben we veel gezien en veel geleerd. Over het hebben van je eigen identiteit. Wie wil je zijn? Waarom? En wat betekent dat concreet en hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Voelen ‘Freshers’ zich ook zo? En vinden ze dat fijn?

Wat we nastreven

Het klinkt onmogelijk maar we doen het toch. We hebben niet de ambitie om een een IT-club van 500 man te worden, maar een IT-club waar het maximum aantal collega’s het aantal bedraagt, waarbij iedereen elkaar nog persoonlijk kent. Gewoon omdat we het leuk vinden om elkaar te leren kennen. Natuurlijk begrijp ik best dat niet al je collega’s je beste vrienden zullen zijn. Dat hoeft ook niet. Maar zolang elke Fresher over een collega een positieve referentie kan afgeven en dit niet vanuit sociaal wenselijke motivering doet, maar om dat hij of zij dit meent, ben ik erg tevreden.

Waarom we dat willen

Vraag je natuurlijk af: “ja, maar een referentie afgeven, wat stelt dat nou voor?”. Het antwoord is simpel: Heel erg veel. Dit betekent dat je je hand in het vuur durft te steken voor iemand anders. Een referentie is niet iets wat je in onze optiek zomaar klakkeloos kunt afgeven. Een referentie geef je af als je bereid bent voor iemand je hand in het vuur te steken en dus risico te lopen.

Vraag nu jezelf eens af: Wanneer ben je eigenlijk bereid om je hand voor iemand anders in het vuur te steken? Stop nu met lezen en denk er een minuut serieus over na en lees dan verder.

Waarschijnlijk heb je je zojuist gerealiseerd dat je eisen stelt aan iemand, waar je je hand voor in het vuur steekt. Want als je zelf risico loopt, door iemand anders aan te bevelen, moet je een aantal zaken toch wel heel zeker weten om nare verassingen te voorkomen.

Wat zou je zeker moeten weten voordat je iemand aanbeveelt?

  • Dat iemand “bona fide” ofwel te goeder trouw is, zodat je nooit te horen krijgt “ja maar hij of zij blijkt niet betrouwbaar”
  • Dat iemand zijn of haar vak goed verstaat, zodat je nooit te horen krijgt “jij zei dat hij of zij goed was, maar begrijpt er geen snars van en maakt er een rommeltje van!”
  • Dat iemand “zich wel redt”, ook in complexe situaties. Dit vergt een bepaalde adaptiviteit, denkniveau, mensenkennis en praktisch inzicht.
  • Dat iemand een positieve houding in het leven heeft, zodat de persoon waarvoor jij je hand in het vuur steekt niet na 2 minuten al zegt, “dit gaat hem niet worden”
  • Dat iemand gewoon een leuk mens is, iemand met wie je graag interactie hebt en waarvan je weet dat anderen hem of haar ook tenminste vriendelijk en sympatiek zullen vinden

Ik denk dat je bovenstaande zaken minimaal zeker moet weten voordat je iemand aanbeveelt. Misschien zijn er nog wel veel meer zaken die je moet weten voordat je iemand aanbeveelt, misschien heb jij aan dit lijstje nog wel toevoegingen. Wat ik je wil vertellen is de eis die FreshConnections stelt dat iedereen zijn collega’s moet willen aanbevelen een containerbegrip is voor het feit dat “het allemaal goed zit” en elkaar aanbevelen het eindresultaat is van onze manier van omgaan met elkaar, gedragsafspraken en werk- en denkniveau.

Hoe we dit doen

Dit begint bij de sollicitatie. Nee, dit begint eerder. Het begint bij de kandida(a)t(e) die zich afvraagt of hij of zij bij FreshConnections zou passen en vice versa. Hij leest deze blog en er ontstaat een verwachting. Zo begint dit. Mensen die zich hier niet kunnen vinden, zullen een sollicitatie niet snel voortzetten. En dat is prima. Wij groeien graag met mensen die zich hierin wel kunnen vinden.

Bij onze sollicitatieprocedure kom je in je eerste gesprek waarschijnlijk mij of Peter, mijn compagnon, tegen. Onze rol is om bij de voordeur te zorgen dat we binnen FreshConnections onze missie blijven naleven. Wij checken of de kandidaat voldoet aan de basisvoorwaarden van Fresh. Wij kunnen echter niet bepalen of andere collega’s binnen Fresh bereid zouden willen worden om de nieuwe sollicitant aan te bevelen. Daarom vragen wij dit aan twee collega’s, naar willekeur. Deze twee collega’s hebben de opdracht om contact te zoeken met de sollicitant en samen iets te ondernemen. Een kop koffie drinken ergens, een biertje, wat dan ook. Inschatting wordt door mijn collega’s gedaan. De twee collega’s gaan een gesprek aan met de sollicitant. Voor dit gesprek is geen format. Er is maar één doel: erachter komen of onze twee Freshers voor deze sollicitant – mits deze Fresher wil worden natuurlijk – denken dat zij hun hand in het vuur zouden durven steken als ze hem of haar beter zouden leren kennen. Dit gesprek zou kunnen gaan over inhoud. Of over techniek. Of over een hobby. Of iets anders. Vanuit de directie van FreshConnections worden er in ieder geval geen eisen gesteld aan het gespreksformat, locatie, of toon van het gesprek (formeel/informeel). Mijn twee collega’s komen uiteindelijk terug met een antwoord: “Ja, wij zien toekomst en verwachten dat we onze handen in het vuur zouden durven steken voor de kandidaat” of “Nee, dat zien we niet”.

Je begrijpt, dit antwoord is doorslaggevend voor het vervolg, net als de mening van de sollicitant. 2x Ja? We gaan verder. 1x Nee? We gaan niet verder.

Wat jij hier mee kunt

Ik hoop dat je nu begrijpt wat het FreshConnections-gevoel is, dat wij allen delen en wat ons allen bindt. Als je het snel zegt lijkt het niet veel, maar in feite is het een complexe basis van voorwaarden waar we allemaal aan voldoen en die er voor zorgt dat we samen verder komen.Ik heb je uitgelegd wat het FreshConnections-gevoel is, maar ik kan je niet uitleggen hoe dit gevoel voelt. Er is maar één manier om daar achter te komen. In de loop der jaren hebben we geleerd dat als dit gevoel klopt, bijna altijd een succesvolle match ontstaat we een Fresher succesvol in ons team mogen verwelkomen.

Vragen?

Bel me gerust. Ik licht onze visie graag toe. En weet je wat? Ik sta altijd open voor suggesties en verbetering, want ik leer graag.

Ik kijk uit naar je reactie, of sollicitatie 😉

Jeroen

 

Openstaande opdrachten

Failed to connect to OpenCATS database

Cybersecurity FreshConnections

CyberSecurity-hype waait wel weer over

Afgelopen donderdag zette Peter in ons interne communicatiekanaal #kennisdelen een link naar www.certifiedsecure.com. Hij daagde ons uit om onze kennis…
CONTINUE READING

Waarom kiezen voor detachering? Medewerker aan het woord!

Vertelde je mij een aantal jaren terug dat ik op projectbasis zou werken en dan had ik vriendelijk naar je geglimlacht.…
CONTINUE READING

Pimp je cv en scoor een betere baan

Met grote regelmaat komen mij cv’s onder ogen van IT’ers en dan vraag ik mij af: “Waarom? Waarom vermeld je…
CONTINUE READING